Ahir, una amiga em va enviar un article on s'explicaven les paraules del cardenal Cañizares a la missa del dissabte passat, festa de l'Assumpció de la Verge Maria. De veritat que aquest home està encara als seus cabdals per a ostentar l'alt càrrec que ostenta? Jo crec que s'hauria de jubilar, però en fi...

Cañizares va dir que «amb la ciència i la tècnica no hi ha prou davant la pandèmia i que la verdadera esperança només pot vindre de Déu». Almenys això és el que fica la notícia. I ho va rematar: «Amb Maria el bé és el que guanya, i ella ens obri la porta a l'esperança». Sense paraules.

Que els ho explique a tot el personal sanitari que, sense mitjans adients i sense formació prèvia es van haver d'enfrontar a una pandèmia sencera i que no podien salvar més vides humanes.

O també que els ho explique als centenars de milers de persones que s'han quedat sense feina perquè les empreses no han pogut fer front al confinament o als deutes contrets abans de la pandèmia.

O a tot el personal investigador i jove talent que va haver d'emigrar gràcies a les retallades dels seus amics del PP i que ara estan prestant el seu talent i la seua saviesa a altres llocs del món.

O a les dones assassinades a mans d'assassins que un dia van dir que les estimaven i, molts d'ells, dins del sagrament del matrimoni. O a les que els han assassinat als fills i, per tant, les han deixat mortes en vida. Sabem que el model de Maria és el model de dona que predica l'Església catòlica. Un model d'entrega i submissió absoluta al patriarca de torn, siga el fill o el marit, fins al punt d'entregar-los la vida. I per això prediquen la paciència i la submissió com a eina armada del patriarcat.

Però que s'atrevisquen a dir que no es pot eixir de la pandèmia sols amb la ciència i la tècnica és un poc barrabassada, almenys des del meu punt de vista. Però això si, als altars de la Basílica han ficat pantalles per protegir-se, per si de cas Déu no fa bé la seua feina de protecció.

En fi, com he dit ja en altres ocasions, Cañizares és capaç de qualsevol cosa per tal que el seu narcisisme quede ben reflectit als mitjans i en aquests casos es fa bona la dita castellana de «El fin justifica los medios», i mira per on, jo també estic parlant d'ell, però des del qüestionament, no sols del seu discurs, sinó també de la seua actitud.

Esperem que, malgrat tot, no es contagie del virus i no haja d'acudir a la ciència i a la tècnica per curar-se i recuperar-se, perquè no crec jo que Déu li envie la vacuna definitiva.

Des d'aquesta visió de la vida i del món, poques coses poden canviar i, afortunadament la ciència avança a marxes forçades per donar solucions als problemes reals de la ciutadania. Si fora per allò que representa Cañizares, segurament, encara viuríem a l'edat mitjana i amb la Inquisició.