La música ha sigut una part integral de la història de la nostra terra, acompanyant a generacions al llarg dels segles. Malgrat això, la història d’aquesta música s’ha narrat des del punt de vista del gènere masculí. Les múltiples i transcendents creadores valencianes que han participat d’aquesta història han passat desapercebudes, sent minimitzades i devaluades per la mirada dels historiadors.

Per tal de pal·liar aquesta situació i visibilitzar el talent de les compositores valencianes, l’exposició itinerant «Les nostres compositores. Les oblidades creadores musicals valencianes», creada per Presidència de la Generalitat Valenciana, compleix un any recorrent la nostra geografia en col·laboració amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Així, des de la seua primera exposició al Palau de la Generalitat, en novembre de 2019 amb motiu de la setmana de la música, Presidència ha posat a disposició de les més de 550 societats musicals que integren la FSMCV la possibilitat d’acollir aquesta mostra, donant així a conèixer per tots els racons de la nostra terra una part important de la història musical valenciana que havia quedat injustament en l’oblit.

L’exposició, amb un llibre homònim, compta amb les il·lustracions de Carla Fuente i textos de Raquel Lacruz, catedràtica de violoncel del Conservatori Superior de Música de València, on recopilen la història d’una trentena de grans compositores valencianes, des del segle XII fins les joves promeses de segle XXI. Creadores com l’esclava Hind; les germanes Francisca, Ambrosia i María Luisa Pitarch, que componien en el convent en el segle XIX; María Carbonell García, la subpriora que componia música profana; o Lola Vitoria Tarruella, la compositora amb dots esotèrics que va ser empresonada durant la Guerra Civil per les milícies republicanes. També trobem altres com Lolita Soriano, creadora del primer himne del València C.F., desconegut per la gran majoria dels afeccionats i afeccionades; Ethelvina Ofelia Raga Selma, pianista de cinema mut; Matilde Salvador Segarra, la gran compositora; María Luisa Campos Cutayar, que va compondre una sonata per a la VI Flota Americana; Carmen Verdú Esparza, compositora de les persones sordes; MªTeresa Oller Benlloch, compositora, mestra i referent en l’àmbit de la musicologia, o la gran compositora i música total, Ángeles López Artiga, actualment membre del Consell Valencià de Cultura, entre moltes altres.

Per últim, ja en el segle XXI, es dedica un espai a les joves promeses de la composició femenina valenciana, amb creadores com Isabel Latorre, Lusa Monllor, Amparo Edo, Sara Galiana i moltes altres que són esmentades com María Teresa Ballester, Isabel Manyes, María José Belenguer, Míriam Pascual, Celia Rivero, María Ángeles Gómez, Raquel Sánchez, Mercedes Femenía, Alba Misó o Silvia Gómez.

Amb un afany divulgatiu, la història d’aquestes compositores valencianes ja ha recorregut diversos punts de la nostra Comunitat. Així, el Centre de la Dona de l’Ajuntament d’Albaida ha acollit aquest mes de novembre l’exposició, que se suma a una creixent llista de societats musicals, centres educatius i ajuntaments, com ara la Sociedad Musical de Faura, la Unió musical d’Algímia de Alfara, l’IES de Massamagrell, la Unió Musical L’Horta de Sant Marcel·lí o la Societat musical Santa Cecília de Macastre, que ja han col·laborat a difondre aquestes històries silenciades, i en quan la situació sanitària ho faça possible, es reprogramaran noves dates en altres societats musicals com ara Xilxes, Ador, Les Alqueries, Set Aigües, Aldaia o Torremanzanas, entre altres.

Hind

La història de la música valenciana en femení arranca, en el S.XII, amb una esclava anomenada Hind. Es diu que aquesta esclava va ser una magnífica intèrpret del llaüt però ha passat a la història literària d’Al-Àndalus per uns versos que li va dedicar al metge de Xàtiva Abu Àmir Muhammad b.Yannaq. Mentre que hi ha registres de la seua poesia, recopilats per Ibn Al-Abbar de València en el llibre Kitab Al-Takmila, no n’hi ha de la seua música.

Lola Vitoria Tarruella

Nascuda a Alcoi el 28 d’agost de 1880, Dolores Agustina Ana Vitòria Tarruella, és més coneguda com Lola Vitòria, La compositora amb dots esotèrics. Lola Vitòria va ser una compositora precoç, tant és així que amb només 16 anys va escriure La Marxa de la coronació d’Alfons XIII, obra premiada i editada per Tena. Durant l’estiu de 1915, la febre tifoide es va emportar la vida de la seua dues filles portant-la a un estat de depressió, en el qual va trobar refugi en la música i en l’espiritisme com a necessitat de contactar amb les seues filles. Lola va deixar per a la història fins a dotze obres de teatre, que sempre van ser rebudes amb l’aplaudiment del públic i la crítica.

Lolita Soriano

Potser és la compositora més antiga de qui es té constància en els arxius de la Banda Municipal de València i la que més obres d’autoria té en aquest arxiu. Entre les quals: ‘Así canta Valencia’, ‘Olerizo’, ‘Cajita de música’, o ‘Llamas de arte’..

El gran públic desconeix que va ser Lola Soriano la compositora del primer himne que va tindre el València Club de Futbol: ‘Hurra el València, hip, hip, hurra’, estrenat i dirigit la vesprada del diumenge 21 de setembre de 1924, a Mestalla.

Ethelvina Ofelia Raga Selma

Nascuda a Catarroja el 30 d’abril de 1911 va passar molts anys de pianista acompanyant pel·lícules de cinema mut. Amb dèsset anys va debutar com a directora de l’orquestrina Mare Nostrum de Catarroja, i també va ser membre fundadora i directora de l’Orquestrina de la Dreta Regional d’Agres. Va fundar i va dirigir el cor de Lo Rat Penat en 1949. La seua música tenia un fons religiós i també folklòric, influïda pel misticisme dels anys que va passar vivint i component en convents.

Llibre il·lustrat

Aquestes històries, entre moltes altres, es poden trobar en el llibre «Les nostres compositores. Les oblidades creadores musicals valencianes» amb il·lustracions realitzades per Carla Fuentes i textos de Raquel Lacruz, que es pot trobar de manera gratuïta al web de la FSMCV, així com el contacte per sol·licitar l’exposició.

«Les nostres compositores. Les oblidades creadores musicals valencianes», el llibre de Carla Fuentes i textos de Raquel Lacruz, es pot trobar de manera gratuïta al web de la FSMCV.