El Consell Valencià de Cultura (CVC) fa una crida, en un moment difícil com l’actual per la pandèmia de coronavirus, «a la solidaritat col·lectiva, a la lluita contra el canvi climàtic, a la col·laboració social, a fomentar el diàleg enfront de l’extremisme, a reforçar la paraula com a element d’unió i no d’enfrontament, a enaltir la cultura enfront de la crispació».

El president de l’òrgan consultiu, Santiago Grisolía, fa una reflexió entorn de la data de 24 d’octubre. I és que ahir es van commemorar tres esdeveniments d’importància per a la convivència social, els drets humans, la preservació del planeta i el lliure accés a la cultura: el 75 aniversari de les Nacions Unides, el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic i el Dia Internacional de les Biblioteques.

«Tres esdeveniments diferents i, no obstant això, comuns perquè són efemèrides que busquen la defensa i consolidació dels drets humans, basats fonamentalment en la pau, la vida, la igualtat i la solidaritat», fa notar.

Cooperació

«El futur el construirem junts mitjançant la cooperació mundial, per la qual cosa és més necessari que mai reivindicar la necessària estabilitat de l’ONU, sota l’esperit amb què va nàixer en 1945: evitar guerres i exterminis entre els éssers humans», assevera Grisolía.

El responsable del CVC adverteix que «queda molt camí per recórrer i molta faena per a combatre la desigualtat que, lamentablement, hui es torna a accentuar, no sols per l’esdevenir econòmic, sinó també per les conseqüències que la pandèmia produeix sobre el treball i les possibilitats de supervivència de milions de persones».

I afig: «Però la pau no és només un contracte. Cal educar en ella mitjançant un compromís intel·lectual i moral de la humanitat. Aqueix és el paper important que desenvolupen les biblioteques, preservant la memòria, la cultura, el patrimoni, els recursos naturals del planeta. Recordem per què en 1992, la Biblioteca Nacional de Sarajevo va quedar totalment en ruïnes sota la guerra dels Balcans. Enfront de la misèria, la crueltat i les cendres, la pau es trobarà entre els llibres, perquè, abans de res, som logos».