L’Institut Ramon Muntaner, que agrupa a tots els centres i federacions d’estudis comarcals de les comunitats i nuclis de parla catalana, ha concedit el premi Recercat 2020 a l’Institut d’Estudis Comarcals (Ideco) de l’Horta Sud, en la categoria d’entitat, per la seua trajectòria de prop de 40 anys de treball altruista en defensa del patrimoni.

De forma paral·lela, reben un premi «ex aequo» Fina Salord Ripoll i Josep Maria Inglès Rafecas, en la categoria de persona. Els premis de reconeixement Recercat són l’acte central de les jornades del mateix nom, que desenvolupa l’institut.

Segons l’organització, l’objectiu dels guardons és «posar en valor i projectar la ingent activitat i la repercussió del treball continuat i arrelat territorialment dels centres i instituts d’estudis de recerca local i comarcal i també distingir a persones que han tingut o tenen un paper rellevant dins el col·lectiu dels centres d’estudis pel seu compromís amb la recerca i l’activitat cultural». L’acte de lliurament tindrà lloc el proper dia 30 d’octubre a les 18.30 hores a l’Espai Tívoli del Vendrell, presidit per Àngels Ponsa, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La concesió del premi ha provocat gran satisfacció en la direccció de l’Ideco de l’Horta Sud, tal com explica el seu president, Alfred Ramos. «Significa un gran honor i un orgull aquest reconeixement al nostre treball en defensa del patrimoni comarcal i ens encoratja a continuar en un moment tan difícil com el causat per la pandèmia de la Covid-19», valora.

L’Ideco de l’Horta Sud va ser el primer creat en 1981 d’una xarxa valenciana que ara está ja formada per 30 col·lectius. El seu maixement va estar enllaçat amb la creació d’altres organismes comarcals com la Fundació Horta Sud o la mateixa Mancomunitat de l’Horta Sud, en uns anys de fort sentiment comarcalista en la zona i «on eren necessàries ferramentes per a ajudar a crear la consciència».

Després de quasi quatre dècades, l’Ideco ha mantingut la seua activitat durant la pandèmia i, de fet, está a punt de publicar un llibre sobre el premi d’investigació de 2019 i una monografia sobre la figura del pare del valencianisme polític, Faustí Barberà. També l’Ideco treballa en l’exposició «Construint el territori». Totes les activitats es materialitzaran en actes presencials en els propers mesos, sempre que la situació «i les autoritats» ho permeten.