La MICE mai s’atura. Eixe ha sigut el mantra que ha seguit la Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE) durant este any tan atípic. I és, també, una frase que representa el festival. Després d’adaptar l’edició de 2020 (que estava programada entre el 4 i el 17 de maig passat però es va haver d’ajornar), la mostra va entrar dins de cada casa, amb activitats online, xarrades i tallers de cinema durant el confinament.

Ara, esta setmana es celebra l’edició que estava pendent per a enguany, d’una manera diferent a l’habitual, expliquen des de l’organització, el que servirà com a cloenda «amb actes per a recordar».

En primer lloc, els habituals visionats multitudinaris en els quals participen milers d’escoles de totes les comarques s’han traslladat als col·legis. Així, els més de 25.000 xiquets i xiquetes que participaran als visionats de les pel·lícules —que començaren el dilluns— ho faran als seus respectius centres, en els espais que decidisquen els docents i evitant desplaçaments innecesaris durant esta pandèmia.

Este canvi de format per adaptar-se a la situació actual, també inclou guies didàctiques de tots els nivells, perquè els centres que s’hagen inscrit prèviament puguen treballar els audiovisuals amb l’alumnat. Esta opció ha facilitat que, per primera vegada, la MICE haja arribat a escoles del País Basc i Catalunya.

A més, altra de les novetats és la instauració dels jurats infantils, dels centres sel·leccionats: vora 300 xiquets i xiquetes seran els encarregats de donar premis internacionals de jurat infantil en les categories d’animació professional, ficció professional, universitats i creacions fetes en col·legis i instituts.

Exposicions i xarrades

D’altra banda, la MICE ha incorporat a l’edició 2020 una vessant artística més enllà del cinema però sense desvincular-se de la seua essència. En les properes setmanes estaran disponibles per a «visitar» online dues exposicions d’art. La primera consistirà en cartells de cinema clàssic cubà —el país homenatjat en esta MICE—; i la segona, ve de la mà de la il·lusió d’una jove fotoperiodista, Loyola Pérez de Villegas, que compartirà amb la MICE la seua exposició fotogràfica, «Women of Cluj», una sèrie de retrats de dones del món a la ciutat romanesa de Cluj.

A més, València i Alzira acolliran dues projeccions de pel·lícules (demà i el pròxim dimarts, respectivament) molt interessants, com «Meñique», un film d’animació cubà per a xiquets i xiquetes; i seguidament es projectarà «The last color», una creació de l’Índia que ara es troba en la carrera per a millor pel·lícula estrangera en els Oscars.

A més, hi haurà temps per a xarrades i nous aprenentatges de la mà de Mabel Villaescusa, directora del Cefire d’inclusiva, que serà la conductora d’un col·loqui de cinema inclusiu, en el qual Miguel Àngel Font, director de cinema, explicarà com s’adapten les pel·lícules per a a persones amb necessitats especials.

Per últim, el pròxim dilluns la mostra s’acomiada oficialment amb la lectura del palmarés a un acte molt especial a Las Naves, de València. L’organització promet un bon grapat de sorpreses.