Aprendre amb el virus

Aprendre amb el virus

Dos xiquets de 6é de Primària apareixen a la pantalla. «Notícies econòmiques», diuen abans d’explicar que milers de persones s’han quedat sense treball en els últims mesos per culpa de la crisi que afecta l’economia valenciana, espanyola, europea i mundial per culpa del coronavirus. Altres dos parlen a la secció d’Internacional sobre com augmenten els casos en altres països, mentre que a l’Oratge una altra parella de xiquets assenyala com la contaminació afecta la salut respiratòria de les persones. Benvinguts al nou telediari especial de Les Carolines que pròximament s’emetrà per les aules de l’escola.

La covid-19 ha arribat al col·legi concertat de Picassent, però no en forma de casos positius que obliguen a la suspensió de classes ni a fer proves PCR entre els seus alumnes, per sort. El virus s’ha convertit en el leitmotiv d’aprenentatge per a l’alumnat. Llengua, Matemàtiques, Història, Plàstica, Geografia, Educació Física... tots els coneixements i assignatures que habitualment formen part dels horaris de l’escola, ara s’estudien pels escolars a partir del virus que ha canviat el nostre dia a dia. Perquè si el virus està a tot arreu, per què no com a part de la formació acadèmica?

«Quan acabàrem el 2019-20 ja vam decidir que a l’inici d’este curs anàvem a parlar de la covid per saber com havien viscut el confinament, per a conscienciar sobre el virus i per a aprendre sobre ell de cara al futur», assenyala Arantxa Carretero, tutora de 6é de Primària B. «Volem transmetre als alumnes el missatge que es pot aprendre a partir del virus i que tot això passarà i tindran el seu futur», afegix Silvia González, mestres de 6é A. Les dues han dirigit el projecte dels més majors de Primària, un projecte que, indiquen, «és d’escola» i que ja ha deixat este curs activitats com un telediari, el disseny de samarretes o una xarrada amb l’investigador del CSIC, Vicente Rubio.

El centre educatiu té com a metodologia habitual l’aprenentatge a partir de projectes, el que significa que a partir d’un tema es planifiquen una sèrie d’activitats i treballs, tant grupals com individuals, que servixen per a aprendre la matèria habitual. Per exemple, a Matemàtiques, la covid-19 servix per a ensenyar a elaborar i llegir estadístiques o calcular taxes com la de mortalitat. Parlar de les zones més afectades és una forma d’aprendre Geografia o ensenyar la densitat de població de les ciutats. També és útil parlar de les altres epidèmies que han assolit el món com una altra forma d’explicar Història. «Cada cent anys hi ha una pandèmia», assegura un dels alumnes entrevistats que se sap la lliçó.

La diferència respecte a altres projectes és que normalment són els i les escolars els que proposen temes i es vota a classe («és una manera de practicar l’exposició oral i escrita i la capacitat de raonar i donar arguments», expressa Silvia González), però en este cas ha sigut plantejat pel professorat i l’escola.

Fons per a investigació

«Esta forma de treballar és un aprenentatge més competencial i proper a la realitat perquè veuen directament l’aplicació de les coses que aprenen», assegura Arantxa Carretero. La seua companya de 6é A apunta que l’alumnat «es mostra molt content i amb molta implicació» encara que admet que, al mateix temps, «necessiten canviar de tema». «Una vegada han acabat el projecte el que volen és veure el resultat final, veure l’informatiu, les samarretes, els cartells, i que els altres companys i les famílies vegen el que han fet», afegix González, qui assegura que part del treball és «mostrar el que has aprés». La situació de pandèmia, no obstant això, dificulta que les famílies puguen entrar a l’escola i veure algunes d’estes activitats.

«Tinc moltes ganes de veure com han quedat les samarretes», diu il·lusionat Marc de 6é A que ha participat amb un dels dissenys. En elles es veuen representacions del virus de color verd, amb les punxes de la seua membrana que són les que donen el nom de coronavirus perquè pareixen els ressorts d’una corona reial; en un altre dibuix apareix dibuixat com un pres amb el vestit a ratlles agafant un cartell de «Wanted». Marc assegura que a casa també s’emportarà tot el que ha aprés sobre prevenció del virus per a explicar-ho als seus pares.

La primera idea segons els escolars a través del telèfon era que, a més de les samarretes, volien fer unes mascaretes, però que no va ser possible per les dificultats de les homologacions sanitàries. Les samarretes estan en marxa, segons indiquen les docents, en una xicoteta tirada per a 6é de Primària. Després faran encàrrecs a demanda i, com recorda Carles, de 6é A, «els ingressos aniran destinats a la investigació per a trobar una vacuna». «Hem fet una campanya a l’escola per a conscienciar sobre la covid», afegix.

En esta campanya els cartells als corredors i a les aules seran una part important i tots ells fets pels alumnes més majors de Primària. «Intenta no tocar moltes coses al pati», diu una de les peces informatives sobre una cartolina rosa i un dibuix a un cercle on es llig «No tocar» o uns dits que volen apropar-se als ulls amb un missatge que recorda: «No te toques els ulls al pati».

Un altre cartell destaca la necessitat de mantenir la distància de seguretat amb una fletxa que marca separació i un missatge de «Si vols que tot això acabe, respecta les normes!». També hi ha pòsters sobre la importància de canviar-se la mascareta cada 4 hores o el recordatori d’utilitzar hidrogel cada vegada que s’entra a la classe amb un dibuix del virus ofegant-se davant el líquid desinfectant: «M’està matant», diu la representació de la covid-19. «Acabarem amb el coronavirus» és també un dels missatges positius que mostren que esta nova normalitat pot acabar bé si es complixen les normes.

Per la seua banda, Lucia, també de 6é A, explica que durant el projecte ha aprés «moltes coses», com la importància de rentar-se les mans bé amb sabó moltes vegades al llarg del dia. Destaca la xerrada amb l’investigador i doctor de l’Institut de Biomedicina de València adscrit al CSIC, Vicente Rubio, sobre com s’està treballant des de la ciència per a trobar «el més prompte possible una cura per a reduir les morts i els contagis».

«Cal complir les normes»

A la mateixa classe també va Bruno qui explica que el percentatge de xiquets i xiquetes que desenvolupen símptomes pel virus és molt baix i que si la simptomatologia més comuna entre els xiquets és la febra. Assegura que després del treball a classe està «molt conscienciat» i que per això és important complir amb totes les mesures de seguretat que es donen des de les institucions públiques. Per això, envia un missatge als qui no complixen: «Cal fer les coses bé no sols per a no contagiar-te tu, sinó per a evitar contagiar a la resta de persones».

Des de Les Carolines tenen clar la responsabilitat de complir amb les mesures que marquen des dels àmbits sanitaris. «Per culpa seua [dels que no fan cas de les recomanacions sanitàries] el món ha canviat i estan morint moltes persones», diu Álvaro, de 6é B. Junt amb ell, la seua companya a classe, Celia, diu que moltes persones «creuen que no les passa res per tindre el virus, però estan posant en perill la seua salut». «Els que no complixen amb la llei són gent que no pensen en els altres, que sols pensen en ells», sentencia.

Els dos van participar en l’elaboració de l’informatiu amb totes les seues seccions que després es veurà en la resta de classes de Primària. «Hem intentat fer coses perquè la gent es conscienciara del que estava passant», assegura Celia.

Les notícies de la Comunitat Valenciana, Internacional, Economia, Oratge, Esports... Totes les seccions d’un telediari parlant de la covid-19. Tampoc és molt diferent d’un informatiu habitual, no? La gran diferència és que este està fet per xiquets i xiquetes d’onze i dotze anys. Potser per això, Álvaro demana que les notícies «no siguen solament covid, sinó que hi busquen unes altres històries».

El ‘Correu del dijous’ mostra l’evolució del projecte