Marta Gabalda és Peter Parker quan treballa a l’acadèmia i Spiderman quan apareix a YouTube. El seu canal «Inglés para perezosos» (Anglés per a mandrosos) fa uns mesos que té un creixement constant, «prop de 200 seguidors més al dia» i, no obstant això, no vol que la seua vida de mestra d’Anglés i de professora virtual es barregen. «Algunes persones pregunten a YouTube en quina acadèmia treballe, però no ho dic perquè és a un poble i ja tenim llista d’espera». També per un tema de seguretat perquè no coneix a qui està a l’altre costat de la pantalla.

Tampoc els seus alumnes presencials saben, majoritàriament, de la seua tasca audiovisual. «Millor així», diu la jove que ha fet de la preparació per a l’examen de B2 d’Anglés un repte quasi viral. «És molt diferent l’acadèmia i YouTube, a classe vull que siguen ells qui parlen mentre que a l’ordinador solament puc parlar jo, és un monòleg». A més, a les classes de l’acadèmia la lliçó és tota en anglés a diferència dels vídeos que són en castellà. «Tots els que hi havien abans eren en anglés», comenta.

Potser molts dels que donen al play sobre un fotograma amb cara de sorpresa de Marta creuen que veient el vídeo ja aprovaran l’examen. «En realitat, això de «per a mandrosos» és irònic, ací de mandrosos res, cal treballar molt per a aprovar, jo solament done les explicacions més mastegades i fraccione el contingut, però este no és un canal que fa miracles», explica Gabalda. Al seu perfil arriben nombrosos missatges no sols d’Espanya sinó també d’Amèrisa del Sud, donant-li les gràcies després d’aprovar. «És molt bonic rebre estima, és un poc la gasolina que ajuda a continuar encara que sone molt a influencer, però jo no sóc qui els aprova, són ells els que han aprovat, jo sóc la música de fons», diu la jove.

La seua aventura a YouTube com a guia per a fer els exàmens d’Anglés començà fa més d’un any quan pujà un vídeo on explicava en què consistia el B2, «l’examen més típic, el nivell estrela que es necessita per a títols i oposicions». «Ja havia explicat a amics meus com enfrontar-se a esta prova, alguna estratègia, per això vaig fer-ho. A més, que l’errada més habitual és anar a fer la prova sense preparar-se, sense saber quant temps tens». Al principi, els vídeos no tingueren molt de ressò, unes 70 visites com a màxim. Però des de l’estiu de 2019, les visites començaren a pujar i Gabalda es plantejà fer més vídeos d’una manera més organitzada. «Em vaig fer una planificació amb un vídeo setmanal, vaig aprendre a utilitzar les llums, editar, posicionament SEO... tot això de manera autodidàctica», diu, amb altres vídeos de YouTube com si Spiderman haguera agafat lliçons de Superman.

«Començà com un hobby, però cada vegada es menja més temps de la meua vida». Explica que cada publicació són 10 hores de treball, «especialment per l’edició perquè sóc molt perfeccionista», afegix intentant excusar una suposada timidesa davant la càmera.

Els vídeos cresqueren en visualitzacions. La pandèmia i els moments previs a exàmens foren una bona empenta. També seguidors il·lustres com el que fóra porter del Real Madrid, Iker Casillas, encara que Gabalda fa cara entre la vergonya i la incomoditat si es menciona a l’exfutbolista com alumne.

Ara, els divendres, fa una classe en línia, anomenada «el Club d’estudi», on els alumnes poden interactuar pel xat al mateix temps que ella resol dubtes i explica una lliçó. «YouTube és un aparador molt gran», afirma la jove, que anys enrere ja tingué un canal de música. Potser d’esta experiència passada vinga la capacitat per a eixir a l’escenari del seu saló i ser els acords de l’estudi de milers de joves. La clau, seguir les instruccions i no donar-se per vençuda, reconeix.

Ser youtuber no és sinònim de ser rica. No és el cas de Marta Gabalda, encara que no se sent del tot interpel·lada per l’etiqueta. «És molt difícil viure d’això, jo no podria pagar-me el lloguer amb més de 38.000 seguidors», a diferència d’allò que pensen molts infants i adolescents.

«La gent es pensa que quan puges un vídeo i té visites comences a guanyar diners, però és mentida». Gabalda indica que per a cobrar el primer cèntim has de tindre 1.000 seguidors i més de 4.000 hores de visualitzacions, és a dir, que hi haja, per exemple, 1.000 persones que hagen vist, almenys, quatre minuts. Després, per cada miler de visites que arriben a un vídeo «es guanyen uns cèntims».

Ella exposa el seu cas. «Amb el meu millor vídeo ara mateix guanye uns 4,26 dòlars al mes, que al canvi és poc més de tres euros, però altres estan generant 1,8 dòlars, seria impossible que amb això puguera viure». El seu objectiu no és deixar de treballar a l’acadèmia, però sí que hi haja una xicoteta recuperació econòmica, un extra.

«És veritat que els missatges d’agraïment de la gent fan que continue», assevera la creadora d’«Anglés per a mandrosos», que últimament té peticions perquè puge el nivell i continue ajudant a millorar als estudiants que ja s’han tret el B2. «Sí que vull diversificar, amplificar els nivells, però la major part de les visualitzacions continuen sent pel B2, és el nivell d’anglés que més interessa». Per a ella, no obstant això, allò important no és tant el nivell que dona com «mantenir la qualitat» de les lliçons.